5 elementen van intimiteitVoor Tantrisch Genieten hebben we het afgelopen seizoen gekozen voor het thema: de 5 elementen van intimiteit: Vertrouwen – Eren – Toelating – Kwetsbaarheid – Dankbaarheid.
Wanneer je deze elementen voor jezelf hebt dan kan je dit ook zijn naar een ander.

Vertrouwen

Een andere kijk op vertrouwen. Vertrouwen is weten wat de ander gaat doen, niet te bepalen wat jij wilt dat ze gaan doen. Het is weten dat bijvoorbeeld je partner nooit de toiletbril naar beneden zal doen. Dat is vertrouwen. Het is niet het standpunt “Ik zal hem leren dat hij de toiletbril naar beneden moet doen”. Dat werkt niet. Als je aanneemt dat je partner nooit de toiletbril naar beneden zal doen, kun je daarop vertrouwen.

Het is echter geen blind vertrouwen. Het is weten dat de ander morgen dezelfde persoon zal zijn als vandaag, en niet bedenken dat ze zullen veranderen omdat jij zoveel van ze houdt.

Eren

Eren (van jezelf en de ander), is iemand behandelen met eerbied, niet met oordelen. Het is je partner, jezelf en anderen met respect behandelen. Als je geen oordeel hebt over de persoon waar je mee bent, en je eert volledig wie hij of zij is, dan kunnen zij zijn wie ze zijn, en jij kunt zijn wie jij bent. Kan jij zijn in je relatie wie jij bent en mag jouw partner volledig zijn wie hij/zij is?  Dat is eren.

Toelating

Toelating gaat over: het toelaten dat iets “is” en iets toelaten om te “zijn” zonder oordeel. Toelating bevrijd ons van de verslaving aan polariteiten. Bij toelating is alles een interessant standpunt of gezichtspunt. Je hoeft niet in te stemmen met wat een ander doet of zegt en je hoeft er niet tegen in te gaan. De ander heeft altijd gelijk gezien vanuit zijn/haar gezichtspunt.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid gaat over de bereidheid om alles te ontvangen zonder oordeel. Ben je bereid je zelf te laten zien, inclusief alles en dat je niet probeert te bewijzen dat je perfect bent, of te bewijzen dat je het allemaal goed voor elkaar hebt. Geen muren, geen barrières, geen verkeerdheid, geen juistheid.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is de plaats waar je dankbaar bent voor de persoon, omdat die in jouw leven is verschenen. Dankbaar voor elk moment dat je met ze hebt en dankbaar voor ieder aspect van hem/haar, zonder oordeel.

Dankbaarheid betekent dus niet dat je iemand aardig vindt op het moment dat hij of zij voldoet aan jouw verwachtingen. Op het moment dat de persoon dan niet voldoet aan jouw verwachtingen, dan ga je oordelen over die aspecten die jou niet aanstaan. Dat is geen dankbaarheid. Als je dankbaar bent voor de personen (iedereen) in jouw leven, dan hoeven ze niet perfect te zijn.

Ellen Gille, Access Consciousness® Certified Facilitator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *